Sælger du produkter?

 

“Billig frisør søges”

Du har igen set denne “efterlysning” på en Facebook-side.Mærk lige efter hvad den sætning gør ved din faglige stolthed… Du bliver lidt irriteret, ikke? Har lyst til at fare i tastaturet og fortælle vedkommende at:

“Sådan noget findes ikke!! Billig er lig dårlig uddannelse, køkkenfrisør og det 1-årige kursus.”

“FIND EN DYGTIG FRISØR MED UDDANNELSEN I ORDEN!!!!! Du ender med at skulle give MEGET mere for at få en dygtig frisør til at redde dit hår, når dit ser frygteligt ud!”

“BILLIG ER LIG DÅRLIG KVALITET!!!”

Skift lige så “frisør” ud med produkter. Det er ofte hvad jeg ser på de forskellige frisørsider på facebook. En efterlysning på billige produkter.

Hvilke overvejelser gør du dig når du skal vælge leverandør?

Pris?

Kvalitet?

Support?

Uddannelse?

Personlige besøg?

Webshop?

Faglighed?

Branchekendskab?

Social ansvarlighed?

Begejstring?

Passion?

 

Hvilket er vigtigst for dig? Hvilken rækkefølge ville du sætte dem i? Vigtigst øverst.

Tendensen idag er at mange vil have mest muligt for mindst muligt. Vi er villige til at gå på kompromis med meget for at kunne få varer til den billigste pris. Og i nogle tilfælde virker det også som en udmærket ide.

Men….. der er tilfælde hvor jeg kan blive i tvivl om fornuften i de valg der tages og de prioriteter branchen har. Hvis du gerne vil fremstå eksklusiv med gode produkter og distancere dig fra de “dårlige”, så gælder det vel hele vejen rundt?

Hvis du blot ønsker en shampoo der kan vaske håret rent, er ligeglad med hvad der er i og ikke har brug for noget info om hvad den kan og hvorfor, så kan du jo sælge dine kunder hvilken som helst shampoo på markedet. Det er komplet ligegyldigt. Der står jo på flasken hvad den kan. “Den giver fugt”. Ligesom der står på hundredevis af andre shampooflasker. Spørgsmålet er så hvordan du kan undre dig over at din kunde er stoppet med at købe shampoo hos dig….

Jeg kan give dig mit bud. Hvis du ikke kan give din kunde mere information end det hun kan læse på forsiden af flasken, så kan hun ligeså godt købe sin shampoo i Bilka!

Det starter hos jer leverandører! Hvis I ikke kan give os mere viden end det vi kan læse os frem til i den flotte, men helt ubrugelige lille iPad-præsentation af jeres nyeste serie, så har jeg intet at arbejde med.

Idag er det altså ikke nok at komme med mappen under armen og vise hvilken flot emballage I nu har skiftet til. Jeg kan heller ikke sætte et produkt foran kunden, lire de trætte, gamle salgstaler af: “Den styrker håret og giver fugt.” Ja… Det står der også på samtlige flasker i Matas, hvorfor skulle jeg betale relativt meget mere for den hos frisøren???

Jeg er så træt af ikke at blive taget seriøst af leverandører. Og jeg bliver ked af at mange kolleger nærmest har givet op. “Vi kan ikke sælge noget. Kunderne køber på nettet. Orker ikke at have produkter mere til videresalg mere.” Og ved du hvad, hvis det er sådan du har det, så skal du simpelthen få solgt de sidste produkter ud, og kun have dem du bruger.Hvis du ikke har noget du elsker og brænder for på hylderne, så skal det ud. Alt andet er alt for dyrt for dig.

Hvis du derimod stadig har gejsten, ønsket om at servicere dine kunder med lækre produkter, så er du først nød til at finde et produkt du elsker. Derefter skal du se om firmaet er et du har lyst til at samarbejde med. Hvad skal der til for at du synes det er sjovt? Hvis du ikke vil konkurrere med nethandel er der kun en vej. Find noget der ikke er på nettet.

Tænk dig om når du vælger leverandør…. Ikke alle er lige gode samarbejdspartnere. Du får hvad du betaler for.

Idag kan ALLE få produceret deres egen serie og smække eget navn på. Der ligger masser af fabrikker der hellere end gerne vil hjælpe dig med at sælge dit eget brand. (Se nederst for links) Det betyder desværre også at mange produkter kommer fra samme fabrikker, der producerer under private label hvilket betyder at det kan være det samme produkt, blot med et andet navn. Nogle bruger endda samme slags flasker. Jeg siger ikke disse produkter er dårlige, men den gode historie, det unikke og eksklusive forsvinder lidt, ikke? Prisen er som regel også derefter, væsentlig lavere end de store mærker, men det koster jo så også andre steder. Support, teknisk viden, hjælp, service, uddannelse, medieomtale, social marketing osv er ofte ikke en del af pakken.

Har du overvejet hvor mange leverandører der IKKE er frisører af uddannelse? Hvorfor har de kastet sig over vores branche? Så spændende er det da heller ikke at sælge shampoo… De ved jo ikke engang vad der er i!

Det er fordi vi har et ry for at være godtroende, nemme at sælge til og ikke særlig gode forretningsfolk. For vi hopper på næsten hvad som helst. Jeg har set saloner der har haft varelagre så store som jeg ved ikke hvad. Man skulle tro de agerede fjernlager for firmaet!!!

Jeg vil ønske at vores leverandører og i særdeleshed os som frisører vil få øjnene op for at “flotte flasker og en dejlig duft” ikke er nok mere. Giv mig den gode historie, det unikke, det der skiller sig ud. Fortæl mig HVAD i den shampoo der giver fugt, ikke kun at den gør det. Giv mig argumenterne, så jeg ikke skal slås med forsiden på de endeløse rækker af flasker i supermarkedet! Selv Matas-pigerne er nogle gange bedre informerede end os!

Der findes mange gode produkter på markedet. Der er masser at vælge imellem. Grundstammen i de fleste er den samme. Fortæl mig hvorfor jeg skal vælge dit. Så kan jeg fortælle mine kunder hvorfor de skal skal købe (dine) produkter hos mig. GIV MIG DEN GODE HISTORIE.

Det handler om at skabe en relation med kunden der går udover en god shampoo. Jeg ved at I leverandører/sælgere kun har en ting at leve af, nemlig at sælge produkter til os frisører. For at I overhovedet kan sælge noget til os, så skal vi allerførst forelske os i produktet (og firmaet). Og det gør vi ved at få det prøvet, præsenteret, “solgt” til os på den allerlækreste måde. Ikke ved at se på en iPad! Og bliver vi forelskede, så er vi trofaste som ulve. Jeg tænker mange af mine kolleger er enige i at vi går langt for en sælger/et firma vi godt kan lide. Den gode investering er langtidsholdbar.

Så hvis I leverandører starter med at tage os seriøst, prioritere den gode samarbejde, investere i os, så lover jeg at budgettet for 2017 holder. Men det er op til jer. Lige så lidt som vi kan drive forretning som vi har gjort de sidste 20 år, ligeså lidt kan I.I holder bare stædigt fast i en gammeldags, forældet forretningsmodel med mindre og mindre uddannelse og mere og mere salg…. Vi forkæler vores kunder i hoved og bagdel. Lækker kaffe, hovedbundsmassage, chokolade og lakridspiber. Hvad forkæler I jeres kunder med? En lille rabat engang imellem, som de fleste iøvrigt får? Julegaverne blev afskaffet for flere år siden. I omsætter for væsentlig mere pr kunde end jeg gør om året, og alligevel er det mig der forkæler mine mest…Spændende at se hvem der først ændrer strategi.

Kære kollega. Hvis du har gode oplevelser med et firma, vil du så ikke være sød at dele med os andre? Jeg synes efterhånden der er langt imellem…..

Kommenter og del gerne.

Private label kilder: Dette er blot enkelte eksempler. Mange af produktnavnene er hemmelige da de ikke ønsker I skal vide de kommer fra samme fabrik….. Men et hurtigt kig og sammenligning på ingredienslister viser at flere produkter er helt identiske, bortset fra navnet.

HSA, Italien

Pettenon, Italien

My pool sevice, Italien

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s