Lidt om gult hår og 1-årige frisørkursus…

That kind of yellow is not cute…

Mission Impossible possible!

Sådan en dag som igår bekræfter mig i at jeg er i den helt rigtige branche. Redningsaktion fuldført! 

Historien kort fortalt : En af mine faste kunder (helt klassiske baby highlights med folie) kunne ikke vente til der var en ledig tid hos mig, så hun tog en veninde i hånden og gik på hvad de troede var frisørskolen i Århus, da de tænkte: “Herregud, lidt reflekser i bunden, hvor galt kan det gå?”……. Det viser sig så, da de har fået farve i håret, at det ikke er frisørskolen, men det 1-årige hårkursus de er havnet på. I kan selv se resultatet på billederne. Heldigvis er hun “godt opdraget” så hun havde fået Olaplex i sin lysning. Det havde veninden så ikke. (Men det gør hun for eftertiden!!!) Jeg har desværre ikke efterbilleder af den langhårede,  men det kommer til at tage lidt tid at få de kanter væk. Det andet kunne klares med en toning og en klipning, selvom håret er ret medtaget (og GULT!!)

Jeg bliver sgu lidt træt, ærgerlig og irriteret over at de skoler stadig findes og at den ledelse der står bag ikke har mere integritet, selvkritik og moral til at se at det er noget skidt de laver.

Jeg skal være den første til at indrømme at jeg ikke selv har elever. Jeg er alene i salonen og det har bare ikke været en mulighed for mig gennem årene.

Men hvor ville det være fedt at alle de der virkelig brænder for denne uddannelse, kunne få en læreplads i en salon, hvor de kunne få verdens bedste uddannelse. For det mener jeg ikke de får her.

Uanset hvordan man vender og drejer det, om eleven har nok så meget talent og vilje, så kan 4 år umuligt koges til 1 år. Det kan godt være at teorien kan, men alt den praktiske erfaring mangler og alle ved man først lærer at køre bil efter man har fået kørekortet!

Jeg stiller også spørgsmålstegn ved hvor kompetente de undervisere der er på disse skoler reelt er? Det forløb som de to kvinder her beskriver vidner på ingen måde om et struktureret, kompetent og trygt indlæringsmiljø, men mere om et kaotisk lagersalg lige inden lukketid. Der var ingen diagnosesedler, gennemgang af kunder, vejledning eller planlægning over den enkelte kundes forløb og behandling. Man skulle næsten tro at det gik ud på at vise eleverne hvordan de IKKE skal gøre. Enhver frisør med respekt for sig selv havde aldrig sendt de to kvinder ud af døren med sætningen: “Det må du jo forvente når du er på en skole!”. Måske er jeg ved at være en halvgammel frisør, men hverken Annette, Lis, Anders eller Finn, mine lærere på Herning Tekniske Skole, ville tillade det resultat at gå ud af døren!

Jeg forstår ikke at man kan blive medlem af dofk, når man reelt set kun har taget et kursus. Jeg forstår heller ikke at man få lov at drive sådan en skole og gå i seng med god samvittighed, velvidende at man ikke giver de mennesker value for money! Bondefangeri, hvis du spørger mig. Og det næste der så sker er at mange af dem ender som køkkenfrisører. De fleste får aldrig et job i en salon og er med til at ødelægge vores fag.

Jeg håber at man efterhånden kan gennemskue de pengemaskiner og få kommuner mm til at indse at de betaler for en “uddannelse” som ikke kan bruges til noget. Giv pengene til en frisørmester for at tage dem i lære og  gøre det ordentligt istedet for! Derved får de løn med det samme og bidrager igen til statskassen og ender med at betale tilskuddet “tilbage” den vej. De får en reel uddannelse de kan bruge, istedet for at stå efter et år og være lige dårligt stillet.

Jeg håber på en at vi frisører med den 4-årige uddannelse kan stå sammen om at få ændret reglerne. Det kan vi kun i fælleskab. Jeg har lige meldt mig ind i dofk igen af samme årsag.

Hvis man vil ændre noget, må man deltage og råbe lidt højt engang imellem. Vil du høres, må du møde op. Så det gør jeg. Ses vi?

Lad endeligt høre fra dig, hvis du har andre oplevelser med det 1-årige kursus, kunder eller hvis du har noget at bidrage med. Men tal ordentligt, hold en god og sober tone. Tak 🙂

Vil du ikke gå glip af indlæg, så kan du tilmelde dig email-service og få besked når der er nyt 🙂 Det gør du ude til højre (på pc) eller herunder (på telefon) 😊

7 comments

 1. Hej! 🙂
  Dejligt indlæg!
  Har lige været ude for samme omgang.
  Tog på frisørskolen i København, som dog viste sig at være det et-årige kursus…
  Trådte ind i en helt vanvittig larm!
  Der var kamp om vaskene, kamp om at få en stol til sin klipning – der blev råbt og snakket meget højt, alt sammen på arabisk eller lignende. Er overhovedet ikke racist, men det var ubehageligt at sidde i kaos og der bliver råbt uforståelige gloser over hovedet på en.
  “Frisørerne”, eller hvad vi skal kalde dem stod som sild i en tønde, og hver gang min sidemands frisør skulle om på siden, fik jeg en røv på skødet….

  Min frisør talte hverken dansk eller engelsk, og jeg havde meget svært ved at forklare at jeg skulle have klippet et stykke af og lavet noget skråt pandehår + lidt etager.
  Selve klipningen var meget ustruktureret, det føltes som om hun bare tog og klippede lidt her og der – og lidt lige over.
  Pandehårets korteste længe er på længe med noget en 6 årig kunne have klippet med en køkkensaks – for ikke at tale om etagerne!!! Hun REV mit hår af. Tog en tot, samme saksen på og rev nedaf. Ved ikke om det er sådan man gør, men saksen var med garanti købt i Tiger.
  Alt i alt er jeg ikke særlig glad for oplevelsen, og kunne aldrig finde på at gøre det igen!

  Fantastisk ide at få kurset lukket, så andre ikke ender med samme oplevelse – og i andre kan blive yderligere værdsat!

  God aften!

  Liked by 1 person

 2. Jeg kan kun give dig ret. Jeg kører som mobilfrisør, har kørt siden 2008. Jeg har den 4 årige og været frisør i 20 år. Jeg har haft 2 henvendelse, hvor den ene spurgte behøver jeg en uddannelse, jeg kan godt finde ud af def, hvortil jeg svarede, selvfølgelig skal du have en uddannelse, jeg ville føle mig snydt hvis jeg kom til en frisør uden uddannelse, en anden fik sin mor til at ringe for at høre hvordan man får kunder, datteren har den 1 årige, mit svar, hvad vi lærer på 4 år, kan ikke læres på 1 år. En del har også ringet for at høre om jeg kan rette op på deres hår, pga det var blevet ødelagt. Det er synd for dem som betaler så mange penge for noget de bliver lovet, og som ødelægger vores faglighed, samt for os der er kørende frisør.

  Like

 3. Da jeg blandt andet har en ansat i min salon som kun har den 1 årigede uddannelse vil jeg sige at du sagtens kan få dygtige frisør som kun har den 1 årigede. Hende jeg har ansat er super skrab i farveteori, klipper fantastisk, og har en fast kundekreds som er glade for hende.. Så synes man skal passe meget på med at dømme alle med den uddannelse.. Og når det så er sagt, vil jeg lige sige jeg desværre også tit ser kunder der har været ved frisør med den 4 årigede uddannelse hvor resultatet er langt fra tilfredsstillende😔

  Like

  1. Jeg lender skam selv en super dygtig pige, 1-års uddannet, som kender sine egne begrænsninger og har en rigtig god forretning.
   Men det er 1 ud af rigtig mange…. Den ene talentfulde, dygtige elev tegner ikke det totale billede.

   Like

  2. Præsis .. Godt skrevet.. Har selv en 1 årig frisør uddannelse .. Vi havde de samme teori bøger, Præsis de samme antal teori timer, vi havde endda sensorer fra frisørskolen 4 årig i Kbh.. Jeg blev færdig i 2000 og har siden haft arb. De sidste 9 år som selvstændig.. Jeg har endnu ikke haft røde tal i mit regnskab … SÅ STOP NU ALT DET SNAK & klip noget hår , vær glade for at man endnu ikke kan blive klippet på nettet👍🏼😜 god sommer, når den kommer😎🌞

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s